Salata od cvekle – ukusno!

Cvekla je zdrava! Za početak sa nekim znanjem.

Da li znate da cvekla zaista ima lekovita svojstva. To duguje Betalainom – istim bojama koje se javljaju, između ostalog. u spanaću zahvaljujući njima imamo bolji imunitet, sporije starenje i sprečavamo nastanak raka. Čaša soka od cvekle može učiniti čuda: zaštitiće od artritisa, ublažiti žgaravicu, sniziti krvni pritisak i dodati snagu.

Korisna informacija

Nutritivne vrednosti cvekle (u 100 g) sirove / kuvane
Energetska vrednost – 43/44 kcal
Ukupni proteini – 1,61 / 1,68 g
Masti – 0,17 / 0,18 g
Ugljeni hidrati – 9,56/9,96 g (uključujući direktne šećere 6,76/7,96)
Vlakna – 2,8 / 2,0 g

Vitamini

Vitamin C – 4,9 / 3,6 mg
Tiamin – 0,031 / 0,027 mg
Riboflavin – 0,040 / 0,040 mg
Niacin – 0,344 / 0,331 mg
Vitamin B6 – 0,067 / 0,067 mg
Folna kiselina – 109/80 mg
Vitamin A – 33/35 IU
Vitamin E – 0,04 / 0,04 mg
Vitamin K – 0,2/0,2 µg G

Minerali

Kalcijum – 16/16 mg
Gvožđe – 0,80 / 0,79 mg
Magnezijum – 23/23 mg
Fosfor – 40/38 mg
Kalijum – 325/305 mg
Natrijum – 78/77 mg
Cink – 0,35 / 0,35 mg

Izvor podataka: USDA Nacionalna baza podataka o nutrijentima za standardnu referencu